Viikko Pohjois-Jyllannissa Tanskassa (kohdevinkit)
- Veera Hakkarainen
- Jun 16
- 3 min read
Updated: 11 hours ago
Norjan upeiden vuonojen ja vuorten jälkeen suunnattiin kohti Tanskaa ja Pohjois-Jyllantia. Otimme lautan Kristiansandista Hirtshalsiin - matka kesti noin 3,5h.
Matka sujui mukavasti, mutta täytyy kyllä sanoa, että hintalappu hieman kirpaisi – 90 €/hlö tuntui melko kovalta, etenkin kun vertaa esimerkiksi Suomen ja Ruotsin väliseen lauttamatkaan, joka maksoi kahdelta henkilöltä auton kanssa yhteensä 90€ ja matkan kesto oli kuitenkin n.8h.

Ensikosketus Pohjois-Jyllantiin
Vaikka Tanskassa on tullut aiemminkin käytyä, oli Pohjois-Jyllanti meille molemmille täysin uutta maaperää ja positiivinen yllätys! Erityisesti alueen maisemat, tunnelma ja rauhallisuus tekivät vaikutuksen. Viihdyttiin Tanskassa viikon verran, josta suurin osa kului juuri Pohjois-Jyllannin maisemissa. Lopulta suunnattiin pikkuhiljaa kohti etelää ja jatkettiin matkaa kohti Saksaa.

Matkailuautoilijan Tanska – helppo ja rento
Tanska oli pakureissaajalle kaikin puolin miellyttävä kokemus - ainakin meidän mielestämme! Ajaminen oli vaivatonta, tiet hyväkuntoisia ja liikenne rauhallista - hyvin samankaltainen kuin muissakin Pohjoismaissa. Tiemaksujakaan Tanskassa ei ollut. Ympäristövyöhykkeitä Tanskassa on Kööpenhaminassa, Aalborgissa, Århusissa, Fredriksbergin sekä Odensen kaupungeissa. Päästötarran käyttöä ei kuitenkaan vaadita enää, joten pelkkä auton rekisteröinti järjestelmään riittää. Hintataso on lähellä Suomen hintatasoa, ja esimerkiksi bensan ja dieselin hinta ovat aika lailla samaa luokkaa kuin kotimaassakin.
Puskaparkkeja löytyi myös mukavasti ja parhaat paikat löytyivätkin aivan meren äärestä. Muuten oli mukava yöpyä meren äärellä, mutta tuuli oli välillä niin kova, että kerran jouduttiin vaihtamaan paikkaa keskellä yötä. 😄

Råbjerg Mile - Vaeltava dyynialue
Ensimmäisenä kokonaisena päivänä Pohjois-Jyllannissa otettiin suunta Tanskan suurimmalle dyynialueelle, Råbjerg Mileen. Tästä “vaeltavasta dyynistä” kumpikaan ei ollut aikaisemmin kuullut ja ei kyllä osattu odottaa mitään tällaista. Vaeltavan dyynialueen siitä tekee sen, että alue liikkuu voimakkaan tuulen vuoksi vuosittain n. 15 metriä. Alueelta löytyy isot parkkipaikat ja dyynit sijaitsevat aivan parkkipaikan vieressä. Alussa on pehmeää hiekkaa, mutta dyynien päällä on helppo kävellä kun hiekka on pakkaantunut. Dyynien päältä on näkymät pitkälle, melkein kuin olisi aavikolla ollut. Uskomaton paikka!
📍 Dyynialueen parkkipaikkoja löytyy muun muassa Bunken Klitplantagen alueelta Frederikshavnsvejin itäpuolelta sekä Råbjergvejiltä.


Skagen - Tanskan paras ranta
Råbjerg Milen jälkeen ajeltiin kohti Skagenia ja luin, että kyseistä paikkaa tituleerataan monesti Tanskan kauneimmaksi rannaksi, eikä mikään ihme sen jälkeen kun sen itse oli kokenut! Vaaleaa hienoa hiekkaa, turkoosia vettä, tilaa hengittää sekä erittäin tuulista! En olisi ihan heti uskonut pelkän kuvan perusteella, että olimme Tanskassa! Skagen oli ehdottomasti yksi reissun kohokohdista jota ei kannatta jättää väliin mikäli aikoo reissata Pohjois-Jyllantiin!
Parkkeerattiin auto Skagenin majakan läheiselle ilmaiselle parkkipaikalle ja käveltiin rantaa pitkin noin 3 kilometriä kohti Greneniä– paikkaan, jossa Itämeri ja Pohjanmeri kohtaavat. Matkan varrella tuli vastaan myös muutamia bunkkereita toisen maailmansodan ajalta. Kaikkein vaikuttavinta oli kuitenkin katsoa kun kaksi eri merta kohtaavat.



Thy – Tanskan vanhin kansallispuisto
Tanskan reissun loppupuolella poikettiin pikaisesti Tanskan vanhimmassa kansallispuistossa. Tehtiin lyhyt päiväretki, mutta suosittelen silti käymään mikäli satut joskus lähelle kyseistä kansallispuistoa. Näköalojen puolesta kannattaa muistaa, että mitään vuoristomaisemaa ei ole tarjolla, sillä kuten tiedetään niin Tanska on erittäin lättänä maa, mutta paikka oli silti käymisen arvoinen vaihtuvine maisemineen! Thyn kansallispuisto pitää sisällään huimat 49 merkittyä reittiä, joten valinnanvaraa riittää. Meidän valitsema reitti vei Lodbjergin majakalle ja siitä vaihtuvissa maisemissa takaisin lähtöpaikalle. Polut olivat hyvin merkattuja ja helppoja kulkea.


Vestervig, Klitvej
Tänne pysähdyttiin muutamaksi yöksi Thyn kansallispuiston jälkeen. Maisemat olivat upeat ja meri aivan vieressä. Mitään sen kummempaa ei tehty täällä ollessamme - nautittiin olostamme ja auringosta sekä käytiin juoksemassa. Joskus reissussa parhaat hetket syntyvät siitä, ettei yritä suorittaa, vaan antaa ympäristön tehdä tehtävänsä! Ja tässäpä hyvä vinkki pakureissaajille - hyvän paikan löytyessä kannattaa välillä pysähtyä ja olla hetki ihan vaan paikallaan!


Lopuksi
Tanska yllätti positiivisesti! Pohjois-Jyllanti oli täynnä upeita luontokohteita sekä hyviä puskaparkkeja! Ei käyty ravintoloissa syömässä, mutta tanskalaisia makuelämyksiä kaipaaville löytyy varmasti hyviä paikkoja nauttia esimerkiksi smørrebrødia! Varsinkin Skagenin alueella oli paljon söpöjä kahviloita ja monipuolisia ravintoloita. Suosittelen erittäin lämpimästi Pohjois-Jyllantia matkakohteeksi.
Kiitos kun luit!
-Veera
Hei tulipa hyvään saumaan tää blogipostaus! Just ollaan ens kesälle miettimässä Pohjois-Tanskaan pakureissua, joten kiitos hyvistä vinkeistä, näyttääpä ihanalta! Saiko Tanskassa yöpyä puskaparkeissa?